Bästa Gratis Antivirus för Windows 10, ladda ner Virusskydd gratis

Det finns ett flertal gratis antivirus, och det kan vara mycket svårt att välja. Funktionsmässigt så skiljer det sig även en hel del mellan olika gratis antivirusprogram. Hur hittar man då bästa gratis virusskydd?

Det viktigaste i slutändan är dock hur bra det är på att förhindra virus och annan skadlig kod samt att det inte får sega ner datorn. Virus har till stor del ersatts av skadlig kod som trojaner, spionprogram, reklamprogram, krypteringsvirus med flera och det är viktigt att skyddet kan hantera även dessa hot.

Behöver jag ett virusskydd?

Jag besöker ju endast trovärdiga sajter och använder sunt förnuft.

Ja, du behöver ett antivirusprogram installerat oavsett hur försiktig du är på nätet. I motsats till vad många tror så sprids inte virus och skadlig kod i första hand via skumma sajter. Sanningen är att de allra flesta virus sprids via kändisbloggar, Facebook, Twitter och andra sociala nätverk.

Vilket gratis antivirus ska jag då använda?

Har du Windows 10 installerat så ingår det ett antivirusprogram som heter Windows Defender. Detta program skannar din dator och uppdateras automatiskt.

Det som är bra med Windows Defender är att det sköter all virusskanning tyst i bakgrunden utan att påverka datorprestandan nämnvärt. Det dyker inte heller upp några annonser eller frågor om du vill uppgradera din version. Detta gäller inte för de flesta andra gratis antivirusprogram, utan de brukar göra reklam för sina betalversioner under datoranvändningen.

Räcker det med att ha Windows Defender?

Windows Defender Antivirus skyddar dig mot virus, skadlig kod och spionprogram i mejl, programvara, molntjänster och på nätet. Efter många års utveckling har Windows Defender nu blivit ett ”tillräckligt” bra skydd mot virus och skadlig kod.

Kompletterar du det genom att använda ett ”anti-malware-program” som Malwarebytes som ger ett extra lager skydd mot skadlig programvara och utpressningsprogram, så kan du känna dig rätt säker.

Är det inte bättre att köpa en fullversion istället för ett gratis virusskydd?

Svaret på den frågan är, ja det är bättre. Du får ett mer komplett skydd om du köper ett antivirusprogram och det finns fler inställningsmöjligheter, du slipper oftast även reklam för uppgraderingar. Hursomhelst så fungerar de flesta gratis virusskydd utmärkt.

Vilket är då det bästa gratis antivirus 2018?

Efter att personligen ha testat de flesta gratis virusskydd, här följer min topplista.

1. Avast

Jag utser Avast till det bästa gratis antivirus 2018 eftersom att det tar lite systemresurser, segar inte ner din dator och har skyddat till 100 % på min dator under många år. Det ingår Internetskydd, filskydd, beteendeskydd samt mejlskydd. Skyddar din dator mot virus, skadlig kod, utpressningstrojaner och andra hot i realtid.

Avast skannar även ditt nätverk efter säkerhetsbrister. Det ingår även spelläge vilket gör att programmet inte stjäl resurser ifrån dina spel. Har fått mycket bra betyg av AV-Test (IT-säkerhetsinstitut) både när det gäller detektionsförmåga och snabbhet. Enda negativa är att det emellanåt dyker upp en reklamruta för deras betalversion längst ner till höger vid klockan.

Avast virusskydd
Avast antivirus resultat från AV-Test
Avast utsett till bästa gratis antivirus
Avast gränssnitt som tydligt visar datorns status

2. Avira

En stark utmanare till Avast, och kommer in på listan som näst bästa gratis antivirus. Det ingår antivirusskydd mot skadlig kod, webbläsarskydd med ett tillägg som hindrar företag från att övervaka vad du gör online.

Avira har även molnlagringsskydd samt så skannas filer i realtid. Blockerar även skadliga sajter innan de laddas. För en mer utförlig recension, läs min artikel om Avira gratis Security Suite 2018.

Avira Virusskydd gratis
Avira är ett gratis virusskydd för Windows operativsystem

3. Kaspersky

Lättdrivet antivirus med mycket bra detekteringsresultat i test. Det ingår Internetskydd, filskydd, samt mejlskydd. Saknar beteendeskydd vilket gör att det kan missa nya, ännu inte kända virus.

Kaspersky Lab gratis virusprogram
AV-test resultat för Kaspersky virusprogram

4. Windows Defender

En stor fördel med Windows Defender är att det redan finns installerat på alla Windows 10. Det är även ett av de bästa gratis virusskydd när det kommer till systemförbrukning. Du märker i stort sett aldrig av att det körs på din dator.

Detekteringsförmågan är även den bra. Det saknas dock en del avseende anpassningsmöjligheter och det går inte att högerklicka och manuellt skanna en fil eller mapp.

Windows Defender virusskydd
Windows Defender virusskydd ingår i Windows 10

LÄS VIDARE:
Test av gratis antivirus Avira Security Suite 2018
Bästa gratis anti-ransomware

Billig bra dator under 5000 kr
Bästa gratis fotoprogram