Billig bra stationär dator under 5000 kr

Kan man köpa en bra stationär dator under 5000 kr?

De flesta har varken kunskap eller tid att bygga en dator utan vill ha en bra stationär dator under 5000 kr som är väl fungerande och med komponenter som är anpassade för varandra.

Det ska vara enkelt, bara att plocka upp från lådan och i med strömsladden och Windows ska vara klart att köra igång. Och det är just den sortens datorer som jag kommer att ge köptips på här.

Datorutbudet och hur väljer jag rätt stationär dator

Det finns en stort utbud av billiga stationära datorer och är man inte insatt i ämnet så är det ett svårt val. Vad ska man då leta efter? Svaret på den frågan är prestanda och behov och krav.
När vi tittar på stationära datorer under 5000 kr så är behovet oftast att man behöver en dator som fungerar bra till att:

Surfa (Sociala medier, läsa nyheter och bloggar med mera.
Se på film på nätet (Streama från Youtube, Netflix, Cmore, med flera.
Lyssna på musik (Streamad musik från Spotify eller någon radiokanal.
Arbeta i något program (Office, Photoshop, Microsoft Outlook med flera.
Spela enklare spel som plattformsspel och peka och klicka.
Det går givetvis även att spela mer tungrodda spel om man skruvar ner grafikinställningarna i spelen.
Ansluta webbkamera och headset för att spela in video eller kommunicera via exempelvis Skype.

Datorutvecklingen går fort och en dator med motsvarande prestanda som finns i den stationära dator du idag kan köpa för 5000 kr hade kostat det dubbla för några år sedan. Även om dator under 5000 kr får anses som en budgetdator så finns det inga dåliga datorer på denna lista.

Här är de bästa stationära datorerna som kostar under 5000 kr

HP Pavilion 570-a121no Pris: 4990 kr

Billig stationär datorEn bra stationär dator under 5000 kr för hem eller kontoret. HP Pavilion 570-a121no med en med dubbelkärnig AMD A9-processor och snabb SSD-hårddisk. Datorlådan har den omdesignade HP Pavilion stilen med en behändig storlek med måtten bredd 16.3 cm, höjd 31.5 cm och ett djup på 30.7 cm.

Specifikationer: AMD A9-processor DualCore 8 GB DDR4-minne 256 GB SSD-hårddisk Grafikkort AMD Radeon R5 Trådlöst nätverk upp till 433 Mbit/s Med stöd för USB 3.0 Windows 10 Home 64-bit kommer förinstallerat. Tangentbord och mus medföljer.
Datorn finns att köpa hos Billig Teknik för 4990 kr

Lenovo Ideacentre 310S Pris: 3790 kr

Billig dator lenovo ideacentre 310
Lenovo IdeaCentre 310S är billig stationär dator som är hälften så stor som en normalstor stationär dator. Datorn är endast 9 cm bred och har ett djup på 29.7 cm samt en höjd på 34.4 cm.

Trots sin storlek så får det plats kraft under skalet och den är fullt tillräckligt för att uppfylla de mest basiska kraven som att surfa, skriva och se på film.

Specifikationer: Intel Pentium 4-kärning med turbo på 2,6 GHZ 4GB minne 1 GB Hårddisk Intel HD Graphics 505 integrerat grafikkort Trådlöst nätverkskort Windows 10 Home 64-bit kommer förinstallerat.
Datorn finns att köpa hos Dustinhome för 3790 kr

Jag utser bästa gratis antivirus i denna artikel ifall du funderar på ett byta.
Topplista där jag utnämner bästa tv-serier som går just nu på Netflix, HBO och C More.