Gratis Anti-Ransomware, skydda dig mot utpressningsprogram

Det finns många varianter av virus och annan skadlig kod som kan drabba dig och din dator. Idag skyddar de flesta sig med endast ett bra gratis antivirus och glömmer bort ransomware. I denna artikel tittar jag närmre på och testar ett gratis anti-ransomware. Programmet heter Acronis Ransomware Protection.

Vad är ett Ransomware?

Det är ett program som krypterar dina filer på din hårddisk och oskyddade molntjänster. Därefter dyker det upp en ruta som uppmanar dig att betala pengar för att komma åt dina filer igen. Ransomware omnämns även som utpressningsprogram och utpressningsvirus.

Acronis gratis anti-ransomware

Behöver jag ett gratis anti-ransomware?

En del betalversioner av antivirusskydd innehåller även ett skydd mot ransomware. När det kommer till gratis antivirus så finns Avira gratis Security suite 2018, där ingår skydd mot utpressningsprogram. Men även om du skulle ha denna komponent så är det vettigt att ha ytterligare ett skalskydd. Ett gratis anti-ransomware som Acronis Ransomware Protection ger dig det.

Det finns inte heller ett antivirus som skyddar dig till 100%. När ett nytt virus eller ransomware dyker upp så måste det först tyvärr drabba en del innan programtillverkarna lyckats skapa ett skydd mot just denna skadliga kod.

Ingår 5 GB online lagring

Skulle du trots allt bli drabbad så ingår det 5 GB backup-lagring när du installerar gratis anti-ransomware från Acronis.

Extra lagringskapacitet
Vill du ha mer utrymmer så kostar det extra.

Ladda upp dina filer
Säkerhetskopieringen av dina filer till Acronis molntjänst är enkel att ställa in. Det är bara att dra och släppa dina filer och mappar i programmet för att ladda upp dem. Därefter sköts allt med automatik. Programmet synkroniserar dina filer varje kvart och laddar endast upp förändringarna i filerna till molnet. Detta gör att det blir mycket lite data som behöver skickas.

Webbgränssnitt för Acronis ransomware-skydd
När du loggar in på Acronis via programmet så får du en översikt av dina licenser.

Acronis skydd mot ransomware bygger på beteendebaserad detektering. Skyddet övervakar alla datorprocesser som är aktiva. Upptäcks någon process som försöker komma åt dina filer på ett onaturligt sätt så blockeras det. Programmet frågar dig därefter om du vill tillåta ändringen av dina filer eller fortsätta blockeringen. Detta kan leda till några falska varningar. Men det är oftast enkelt själv att avgöra, fortsätt att blockera allt som du inte är säker på.

Så här beskriver Acronis sitt program:

”Immediately stops ransomware attacks. If a process is caught trying to encrypt your files or inject malicious code into your system, Acronis stops it before any damage is done. You’re instantly notified that something suspicious was found. Then you can either block the activity or allow it to continue.”

Test av Acronis Gratis Ransomware Protection

Man vill inte riskera att smitta sin dator med ett känt ransomware vid test utan endast simulera. Jag har därför testat med hjälp av säkerhetsföretaget KnowBe4 ransomware-simulator. I testet så simulerades tio olika sorters ransomware. Acronis Ransomware Protection lyckades blockera samtliga utav dessa. Detta är ett mycket bra betyg och är det bästa utfallet jag fått från ett anti-ransomware.

Test av Acronis anti ransomware

AV-test har även gjort en skarp test av programmet. I testet ingick totalt 4 anti-ransomware. Utfallet var att endast Acronis Ransomware Protection lyckades stoppa 5 av 5 hot. De andra misslyckades totalt med 0 av 5 stoppade.

För att programmet ska fungera så behöver det ha Internetförbindelse. Detta för att kunna synka filer och uppdatera programmet. Det går dock bra att använda programmet utan att använda sig av fil-synkning om man så önskar. Man måste även skapa ett gratiskonto (tar 1 minut) innan det går att använda programmet.

Skapa konto

Går det att kombinera anti-ransomware med antivirusprogram?

Det går bra att använda både ”Acronis Ransomware Protection” och andra antivirusskydd samtidigt. I min test har jag har jag samtidigt haft igång Avast antivirus, Windows defender och Malwarebytes. Detta har fungerat utan problem.

Systemresurser
När programmet är installerat så är det dessa processor som körs på din dator.

Prestanda
Programmet förbrukar relativt lite minne och processorkapacitet.

Ladda ner Acronis gratis anti-ransomware som fungerar till Windows.

Läs vidare:
Bästa gratis antivirus
Test av Avira gratis antivirus
Bra gratis fotoprogram