Råsaftcentrifug eller Juicepress, vad ska man köpa

Frågan som många ställer sig när de ska köpa en juicemaskin är, ska man köpa råsaftcentrifug eller juicepress? Förtydligande, en juicepress brukar även omnämnas som ”slow juicer”. Jag reder ut skillnaden och utser bäst i test vinnaren mellan de olika utvinningsmetoderna.

Råsaftcentrifug eller JuicepressPå bild en Omega Sana EUJ-606 juicepress (slow juicer)

Råsaftcentrifug eller Juicepress, vad är skillnaden?

Test av råsaftcentrifug

En råsaftcentrifug arbetar med hög hastighet. Dess skarpa blad skär grönsakerna eller frukterna som sedan separeras från fibrerna. Den är oftast betydligt billigare än en juicepress.

Bör inte användas till bladgrönsaker då den är dålig på att utvinna juice ifrån dessa. Det blir en liten mängd juice i jämförelse mot vad en juicepress kan prestera.

Eftersom en råsaftcentrifug roterar i snabb hastighet så skapas hög syresättning av juicen. Detta leder till att juicen snabbt missfärgas och kan bli brun efter ett dygn i kylskåp. Som referens har jag testat Philips Avance Collection HR1871 och Philips Viva Collection HR1855. De är två av de mest populära råsaftcentrifug-maskinerna på marknaden.

Fördelar med en råsaftcentrifug

 • Det går snabbare att juica.
 • Billigare i inköp.
 • Det går att mata den med större bitar grönsaker och frukt.

Nackdelar med en råsaftcentrifug

 • Låter mycket.
 • Dålig på att juica bladgrönsaker.
 • Producerar mindre mängd juice.
 • Juicen separerar lättare och blir oklar.
 • Juicen missfärgas (oxiderar) snabbt i kylen.

Slutsats efter test av två råsaftcentrifuger: Philips HR1871 Avance Collection är klar vinnare över Philips HR1855. Den har en starkare motor, är stabilare och producerar mer mängd juice. Men än är inte svaret givet om du ska välja råsaftcentrifug eller juicepress.

Test av juicepress (slow juicer)

En juicepress använder sig av en skruvformad rotor som långsamt pressar ut saften från frukt och grönsaker. Den arbetar även väldigt tyst i jämförelse med en råsaftcentrifug. Är mycket bra på att utvinna juice från bladgrönsaker. Det går oftast även att mala kaffe, nötter och göra exempelvis jordnötssmör med dessa. De arbetar långsammare och behöver matas med lite mindre bitar.

Man behöver självklart inte hacka upp grönsaker och frukt i små bitar. Men det underlättar och gör att det går fortare att juica då juicepressen får det lättare att krossa bitarna. Man ska inte pressa ner grönsakerna, utan endast försiktigt mata ner dem. Detta skiljer sig gentemot en råsaftcentrifug som hinner med även om du pressar på snabbt.

Även om en juicepress som Omega Sana EUJ-606 i jämförelse med en råsaftcentrifug som Philips HR1871 Avance Collection är lite långsammare, så är det värt väntan. Det blir en stor skillnad på juicekvaliteten. Juicepressen åstadkommer en mycket klar juice som innehåller minimalt med fruktkött.

Omega 606 juicepress

En juicepress arbetar med ett lågt varvtal vilket gör att lite syre blandas i juicen. Detta i sin tur minskar oxidationen av juicen och färgen behålls längre. En juicepress är bra på att pressa ut saften och den restmassa som blir kvar är torr. Detta betyder att den är både effektiv och ekonomisk.

Fördelar med en juicepress

 • Bra på att utvinna juice från bladgrönsaker.
 • Producerar mer mängd juice.
 • Arbetar mycket tystare än råsaftcentrifug.
 • Juicen får högre kvalitet och hållbarhet.
 • Fler användningsmöjligheter, ex. mala kaffe och nötter.

Nackdelar med en juicepress

 • Dyrare i inköp.
 • Behöver matas med mindre bitar.
 • Långsammare juiceutvinning.

I testet av juicepressar har Omega Sana EUJ-707, Omega Sana EUJ-606 och Omega J8228 ingått som referens. Alla är i stort sett jämförbara och presterar lika bra.

Pressad juice

Ska jag välja råsaftcentrifug eller juicepress

Slutsats:
En juicepress är att föredra ifall kvaliteten på den producerade juicen är prioriterad. Kommer du framförallt att göra juice på bladgrönsaker så är en juicepress en självklarhet.

Välj en råsaftcentrifug om du har dåligt med tid och kommer att dricka upp juicen samma dag som den är gjord.

Läs vidare:
Bästa serierna 2017-2018 som du kan se just nu på Netflix, HBO och C More